Tuesday, September 23, 2014

Junior Handler ohjeita

Mikä on Junior Handler ja mikä tekee esittäjästä hyvän?
Junior Handlereitä Suomenmestaruuskisassa vuonna 2012
© Sofia Snellman
Junior handler on laji nuorille koiraharrastajille. Sen tarkoitus on lisätä nuorten kiinnostusta koiriin ja koiranäyttelymaailmaan sekä valmistaa heitä rotukehiin. Tämän takia junior handler-kisojen tulisi muistuttaa normaaleja rotukehiä mahdollisimman paljon, eli ainoan eron pitäisi olla esittäjien nuori ikä. Ikäluokat suomessa on 10-13 ja 14-17 vuotta. Kilpailuoikeus päättyy sinä vuonna kun täyttää 18.
Mikä sitten tekee esittäjästä hyvän?`Ensimmäisenä kriteerinä voisin mainita intohimon koiria kohtaan. Jos ei rakasta koiria, ei myöskään voi pakottaa niitä rakastamaan sinua joka johtaa tilanteeseen jossa kumpikaan ei esiinny edukseen. Hyvän koiranesittäjän pitäisi pystyä luomaan kontakti minkä tahansa koiran kanssa. Tämä vaatii nuorelta kaunista koirankäsittelytaitoa, sillä koira ei ole kone vaan ihmisen paras ystävä. Hyvä koiranesittäjä ei tiedä yhtä eikä kahta tapaa millä saada koira loistamaan kehässä, vaan osaa lukuisia kikkoja koiran kouluttamiseen ja esiintymisen parantamiseen. Esittäjän pitäisi osata piilottaa koiran huonot puolet ja samalla tuoda esiin sen parhaat puolet. Tämä vaatii esittäjältä tutustumista koiran anatomiaan. Esittäjän pitäisi aina pyrkiä siihen, että koira on valokeilassa. Huomion ei pitäisi kiinnittyä esittäjään, sillä koiriahan näyttelyissä arvioidaan. Vaikka junior handlerissä arvostellaan nuori ja koira "parina" on esittäjän tehtävä kuitenkin saada koira loistamaan omalla suorituksellaan. Taitava esittäjä tekee myös tuomarin työn helpoksi olemalla aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan, eli seisottaa valmiiksi koiraa kun tuomari tulee katsomaan, tekee suorat kuviot jotta tuomari näkee koiran liikkeet yms.

Esittäjän pitäisi kiinnittää huomiota muihin koiranesittäjiin, koiriin ja tuomariin. Hänen pitäisi olla nöyrä ja kohtelias  mutta itsevarma. Esittäjän täyttäessä nämä kriteerit, on hän mielestäni loistava koiranesittäjä!
Junior Handler antaa nuorille niin paljon! Nuoret saavat paljon ystäviä joilla on samat mielenkiinnon kohteet. Nuori oppii tuntemaan kasvattajia, koiranomistajia ja muita koiramaailmassa mukana olijoita! Tietämys koirista lisääntyy sen mukaan kuinka innokas on oppimaan uutta.
Minun tarinani:


Minä ja kaksi kleinspitziäni

Aloitin Junior handlerin harrastamisen kesällä 2005. Olin kilpaillut Lapsi&Koira kisoissa ennen tätä epävirallisissa match show:ssa. Yhtenä päivänä myöhästyin Lapsi&Koira kilpailusta ja jouduin osallistumaan Junior handler kisaan vaikka olin siihen liian nuori. Ajatus vanhempien kanssa kisaamisesta kauhistutti, mutta lopulta sijoituin viidenneksi 20:sta nuoresta! Viimeistään sillon ajattelin, että tämä laji on minun juttuni.

Isoimmat saavutukseni vuosien saatossa ovat Suomenmestaruus 2010, Pohjoismaiden mestaruus 2009 ja Maailmanmestaruus 2011, sekä Cruft'sissa 8 parhaan joukkoon pääseminen. Kisasin usein erirotuisilla koirilla ja eri yksilöillä. Alussa kisasin paljon pienillä koirilla, mutta hiljalleen tulin itsevarmemmaksi ja aloin kisata isommilla koirilla. Näistä tuli lempiesitettäviäni, sillä rakastan juosta ison ja näyttävän koiran kanssa! Junior handler vuosinani kisasin yli 50 eri rodun kanssa, mikä kertoo hyvin sen, että pidän uusien mahdollisuuksien ottamisesta. Suosittelen tutustumista eri rotuihin, mitä enemmän harjoittelet ja esität, sitä enemmän tiedät! Itselläni on kotona kaksi kleinspitziä jotka ovat molemmat menestyneitä näyttelyissä mutta nykyään eläkkeellä.

Junior handler-vuosieni ansiosta osaan esittää montaa eri rotua ja jatkan tästä eteenpäin kaikkien rotujen esittäjänä. Suosittelen junnuja viemään koiria rotukehiin jo junior handler aikana, sillä siitä on helppo jatkaa iän tultua vastaan junnukehissä.

Miten saada koiran parhaimmat puolet esiin?


Keskity asettelemaan koiran jalat oikeille paikoilleen

Koiranesittäjän pitäisi tietää koiran parhaimmat ja huonoimmat osat, jotta hän voisi korostaa parhaimpia puolia ja yrittää piilottaa huonot puolet. Tämän takia tietämys koiran anatoimiasta on ensisijaisen tärkeää. Esimerkkejä:

Koiralla on huonot takakulmaukset - älä venytä takajalkoja liian kauas
Koiralla on suora etuosa - laita tuomarinpuoleinen jalka hiukan toista taaemmas
Koiralla on köyryselkä - Venytä sitä syöttämällä nameja kun tuomari tutkii selkää
Koira nostelee etutassujaan liikkuessaan - Liiku hitaammin ja älä puhu koiralle jotta se katsoisi eteenpäin
Koiralla on notkoselkä - Tue koiraa rintakehän alta Koiralla on liian isot silmät - Jos olet ulkona, voit seisottaa koiraa aurinkoon päin ja koira siristää silmiä

Koiran pitäisi pitää hauskaa kehässä eikä näyttää siltä kuin se olisi raahattu sinne vasten tahtoaan. Tämä on erittäin tärkeää muistaa!

On olemassa lukuisia eri kikkoja - lue koiranesittämiskirjoja ja seuraa eri rotujen kehiä näyttelyissä. Opi parhailta niin saat kullan arvoisia vinkkejä! Kukaan ei ole ikinä täydellinen handleri ja aina voi oppia uutta, joten matka on pitkä mutta sen arvoinen. Sitäpaitsi - oppiminen on hauskaa, varsinkin kun aihe on mieluinen!

Yhteistyö:


Minä ja koirani "Ninja" kehässä odottamassa vuoroamme
© Mikko Marttinen

Tämä on kaikista tärkein osa koiranesittämistä. Jos esittäjä ja koira ei toimi yhdessä, on lopputulos yleensä erittäin huono. Koira joka ei edes vilkaise handleriä on mielestäni kaikista pahin. Miten sitten saa yhteistyön toimimaan? Aloita leikkimällä koiran kanssa. Tee jotain mistä se pitää ja mikä on koiran mielestä normaalia. Puhu koiralle, silitä sitä, käy lenkillä - mitä tahansa normaalia. Jos koira asuu esittäjän luona, on tilanne jo ihan eri. Silloin esittäjä on jo ehtinyt saamaan kontaktin koiraan jo normaaleissa arkielämän tilanteissa. Jos et ole tavannut koiraa ennen ja olet menossa kehään hetken päästä, täytyy sinun tehdä pari nopeaa harjoitusta. Niin kuin aiemmin mainitsin, aloita leikkimällä koiran kanssa. Tee tapaamisesta mahdollisimman mukava koiralle. Puhu koiralle ystävällisellä äänensävyllä, silitä sitä tai riehu sen kanssa! Jos koira on esimerkiksi terrieri, on paras tapa luultavasti riehuttaa se leikkimään, sillä se on terrierimäistä! Tärkein on, että teet kaikkesi jotta koiralla olisi turvallinen olo.

Jos koira on arka, on koiran riehuttaminen huono vaihtoehto. Rauhoita koira silittämällä sitä ja puhumalla rauhallisesti. Anna koiralle herkkuja ja kokeile eri käskyjä, esim. istu tai anna tassu. Temppujen teettäminen on yleensä hyvä tapa rakentaa yhteistyötä koiran kanssa, sillä koira saa namit sinulta ja asetut johtajan rooliin sen silmissä.

Mitä enemmän aikaa sinulla on koiran kanssa, sen parempi. Jos tilanteen takia ei ole paljon aikaa, pitää tehdä parhaansa. Tärkeintä on antaa koiralle positiivinen kokemus ja kehäesiintyminen sujuu jo paljon paremmin ensi kerralla!

Tuomarin huomiointi:

Anna kaikkesi tuomarin edessä!

Anna kaikkesi tuomarin edessä!

Koiranesittäjän pitäisi aina kiinnittää huomiota tuomariin, loppujen lopuksi hän on se jota varten koira ja esittäjä on siellä. Tämä ei tarkoita että tuomaria pitäisi tuijottaa, ei todellakaan. Tarkoitan että seuraa mitä tuomari tekee, milloin pitäisi seisottaa tai liikuttaa koiraa jne. Kuuntele aina tarkkaan tuomarin ohjeita ja älä yritä olla teennäisesti iloinen! "Pepsodent-hymy" on pahempi kuin ei hymyä ollenkaan. Hymyile kun se tulee luonnostaan, silloin kun nautit koiran kanssa työskentelystä. Näytä tuomarille että rakastat olla koirasi kanssa kehässä! Mikään ei ole paremman näköistä kuin iloinen koira, joka heiluttaa häntää ja sille hymyilevä esittäjä.

Muiden kilpailijoiden huomiointi:

Jos tuomari pyytää kaikkia liikkumaan yhdessä esim. kehän ympäri, tarkasta aina että muut ovat valmiita ennen kuin lähdet juoksemaan. On erittäin epäkohteliasta lähteä rynnistämään, sillä tuomari haluaa nähdä koiran samaan aikaan liikkeessä ja se ei ole mahdollista jos toinen koira tulee 15 m perässä. Älä myöskään juokse edessä olevien yli, vaan pidä sopiva välimatka. Tätä tapahtuu harmittavan usein ja on erittäin epäurheilijamaista käytöstä.


Tietämys koiraroduista: 

On etuoikeus esittäjälle jos hän tietää miltä eri rodut näyttävät, mihin ne on jalostettu ja miten niitä esitetään. Junior handlerissa voidaan hyvin vaihtaa koiria keskenään ja silloin tämä taito on erittäin arvokas. Monet suuntaavat rotukehiin esittämään kaikenrotuisia koiria junnuvuosien jälkeen, jolloin tämä taito tulee taas tarpeeseen. Mielestäni on hauskaa oppia eri roduista ja olen aidosti kiinnostunut aiheesta. Nykypäivänä tuntuu että nuoria ei kiinnosta tietämys koirista/roduista tai niiden anatomiasta, mikä on erittäin harmillista. Suosittelen paneutumaan aiheeseen, se on iso osa koiranäyttelymaailmaa!
Kuviot:


Suosituimmat ja tärkeimmät kuviot ovat: Edes-takaisin, kolmio, yhdessä edestakaisin ja kehän ympäri.

Jotkut tuomarit pyytävät tekemään T:n, L:n tai kahdeksikon, mikä on mielestäni täysin turhaa. Miksi? Koska esittäjä joutuu vaihtamaan hihnaa kädestä toiseen lukuisia kertoja ja lopputulos on täysi sirkus. Sitäpaitsi, tuomari pystyy arvioimaan koiran liikkeet täysin samoista kulmista normaaleissa edestakaisin ja kolmio-kuvioissa.


Koiran asettelu:

Koiran perus seisotus on kun koira seisoo tukevasti kaikilla neljällä jalallaan pää suunnattuna suoraan eteenpäin. Etujalkojen pitäisi olla suoraan rungon alla ja takajalkojen venytettynä niin, että kinner muodostaa 90 asteen kulman. Jos koira nojaa johonkin suuntaan, se ei näytä tasapainoiselta. Pidä tämä mielessä kun pidät kiinni päästä tai hännästä. Koiran asettelun ei pitäisi kestää viittä sekuntia kauempaa, ja kun olet päässyt siihen pisteeseen, missä tiedät tasan tarkkaan mitä teet, koira näyttää mahtavalta parissa sekunnissa! On tärkeää olla nopea, mutta rauhallinen. Rauhaton esittäjä heijastuu koiraan välittömästi ja lopputulos ei ole mukavaa katsottavaa.


Kohta 1: Pidä koiran pää paikallaan pitämällä hihnasta, pannasta tai kuonosta kiinni oikealla kädelläsi.
Kohta 2: Siirrä toinen etujaloista niin että molemmat etujalat ovat samassa linjassa vierekkäin. Pyri siihen, että joudut siirtämään vain yhtä etujalkaa, sillä usein koiran ryhti katoaa monen jalan siirtämisen seurauksena. Jos siirrät vasenta etujalkaa, käytä vasenta kättä. Jos siirrät oikeaa etujalkaa käytä joko oikeaa tai vasenta.

setteri.jpg
Kohta 2


Kohta 3: Takajalat. Normaalisti siirtäisit molemmat takajalat samaan tasoon, mutta jos koiran rakenne ei kestä sitä, voit siirtää sinun puoleisen jalan vähän edemmäksi kuin tuomarin puoleisen. 90 asteen kulma kintereelle on tässä hyvä perussääntö. Muista silti, että koiran asettelu riippuu täysin koiran rakenteesta. Hyvin rakentunutta koiraa ei välttämättä edes tarvitse asetella, vaan se on rakentunut niin hyvin, että se asettelee itse jalkansa oikeaan asentoon. Enemmän kulmautunutta koiraa voi venyttää paljonkin, kun taas vähemmän kulmautunutta ei niin paljon.

setteri2.jpg
Kohta 3
setteri3.jpg
Kohta 3

Kohta 4: Hännänasento vaihtelee paljon rodusta rotuun. Sen päättää koiran tyyppi ja se, mihin rotu on jalostettu. Otetaan esimerkiksi pointteri, joka seisoo metsässä häntä selän jatkeena kun se on löytänyt linnun. Tämä on siis ominainen hännänasento tälle rodulle ja siksi häntää pidetään selän jatkeena näyttelykehässä. Tutustu eri rotujen käyttötarkoituksiin ja esitystapaan katsomalla kuvia, rotumääritelmää ja seuraamalla niitä näyttelykehässä.

setteri 4.jpg
Valmis!
Muista - on olemassa rotuja joille nämä peruskoiran asetteluohjeet eivät päde. Esimerkiksi englanninbuldoggeja ja samantyyppisiä koiria seisotetaan rinta tuomaria vasten.

Vapaasti seisotus:

1926215_10201498139013896_3755523531502827026_o.jpg
Thai ridgebackin vapaasti seisotus
53980_3415548846016_2080086357_o.jpg
Faaraokoira
Seisottamalla koirasi vapaasti näytät tuomarille että koirallasi on oikeanlainen rakenne ja se pystyy seisomaan omilla jaloillaan tasapainoisesti ilman että sitä tarvitsee tukea mistään. Sinulla on myös mahdollisuus näyttää kuinka loistava kontakti sinun ja koiran välillä on. Vapaasti seisotus tarkoittaa, että et koske koiraan, vaan se seisoo edelläsi täysin vapaasti ja ainoa asia mistä pidät kiinni on hihna. Kun seisotat koiraasi vapaasti, muista pitää järkevä välimatka siihen. Jos seisot liian lähellä, koira joutuu tuijottamaan suoraan ylöspäin, sen ryhti katoaa ja selkälinja näyttää oudolta. Pyri seisomaan 0,5-1,5m etäisyydellä koirasta jotta sen pää asettuisi katsomaan suoraan eteenpäin. Näin annat koirallesi tilaa seisoa itsevarmasti ja näytät tuomarille ettei koiraa tarvitse tukea mistään jotta se näyttäisi hyvältä. Vapaasti seisottaminen on myös erittäin näyttävää.


Koiran ilmeen näyttäminen:

Tämä pätee lähinnä terriereille, mutta myös muille roduille kun tuomari haluaa nähdä koiran ilmeen. Jos tuomari kävelee koirasi ympäri ja pysähtyy pään kohdalle, hän luultavasti haluaa nähdä koiran ilmeen. Mikä sinun tehtäväsi on nyt? Pitää ilme mahdollisimman valppaana ja rodunomaisena. Tämn luulisi olevan helppo tehtävä, mutta tuomari ei halua nähdä heiluvaa kättä ja makkaranpalaa koiran naaman edessä vaan koiran ilmeen. Voit siis pitää namia koiran naaman edessä, mutta pidä se tarpeeksi kaukana ja älä heiluta sitä ettei se ei häiritse tuomaria.

Pukeutuminen:

Asiaton pukeutuminen karmeaan sadesäähän!
Turhaa turkin kampaamista, mutta yritän ainakin saada koiran näyttämään hyvältä vaikka rankkasateessa! Yrittänyttä ei laiteta! :)

Taitava koiranesittäjä puketuu mukaviin, puhtaisiin ja tyylikkäisiin vaatteisiin. Hänen pitäisi pystyä mennä polvilleen, kyykkimään ja juosta ympäri kehää vaatteissaan. Pukeutumalla asiallisiin vaatteisiin kunnioitat tuomaria, joka tarkoittaa sitä, ettei kannata mennä kehään esim. näissä vaatteissa:

- Verkkarit/Huppari
- Liian lyhyt hame (pitää olla polveen asti), mutta ei myöskään saa olla liian pitkä, sillä esittäjän täytyy pystyä juoksemaan hameessaan.
- Liian lyhyt jakku/paita tai liian matalat housut, sillä niistä näkee paljaan selän.
- Korkokengät - EHDOTON ei! Ësittäjä ei voi kävellä mukavasti eikä varsinkaan juosta, ja aina on olemassa riski että astuu koiran päälle.

Esittäjä ei välttämättä tarvitse pukeutua jakkupukuun, mutta mielestäni se on paras vaihtoehto. Se on asiallinen, mukava ja jakusta löytyy yleensä taskut. Mekko tai miehellä siistit farkut ja takki on myös hyvä vaihtoehto. Tärkeintä on, että koiranesittäminen sujuu vaivatta ja paikat pysyy piilossa.

Mitä pitää muistaa?:

Muista tulla muistetuksi! Tuomarilla voi olla satoja nuoria esittäjiä arvosteltavana, jolloin hän ei voi muistaa kaikkia. Ne jotka säväyttää alusta lähtien, on myös ne joita tuomari seuraa kilpailun loppuun saakka ja ne jotka seisoo palkintosijoilla! Toivotan kaikille mukavia treenihetkiä ja kilpailuja ihanien koirien kanssa! Nauttikaa koirien kanssa työskentelystä ja tästä ihanasta lajista. Jos sinulla on jotain ajatuksia aiheesta voit aina jättää kommentin :) - Hilde

No comments:

Post a Comment